Du är här

Dags för nya konfirmander

Läsåret 2017/18 var ett riktigt rekordår för pastoratets konfirmationsverksamhet. I somras gick 108 ungdomar ut ur Landvetter kyrka och in i sitt fortsatta liv, med nya erfarenheter och lärdomar från året som konfirmander. Nu är det snart dags för nästa kull.
Vilken succé när 108 ungdomar valde att konfirmera sig i vårt pastorat under 2018. – När du konfirmerar dig hos oss har du gjort världen lite bättre, säger Gustav Öhlander.

Pastoratets mest populära konfirmationsform är den som avslutas med en resa till Krakow. Resan är inte bara till för trevligt umgänge i en ny stad, utan är ett sätt att visa konfirmanderna hur de kan påverka världen de lever i.

– När du konfirmerar dig hos oss så har du gjort världen lite bättre. Det är vad vi vill förmedla till ungdomarna. När du reser annars så åker du dit tar foton, och så är det stopp där, säger Gustav Öhlander, verksamhetschef för barn och ungdom i pastoratet.

han ville ge konfirmanderna mer än fina foton i mobiltelefonen, vilket var en tanke som slog rot redan när han arbetade i Råda församling. Han hade då upptäckt en metod i fyra steg som syftar till att ge konfirmander en tydlig erfarenhet av livets mörker och ljus. 

– Vandringen mellan mörker och ljus är viktig att lära sig att acceptera. Mörkret i ett liv är inte konstant. Mörkret kommer, men det blir alltid ljust igen, säger Gustav.

Metoden blev snabbt populär och var en av erfarenheterna han tog med sig till den nya tjänsten i Landvetter Härryda pastorat. Snart började andra församlingar bli nyfikna på metoden, som nu används på flera andra platser i landet.

När konfirmanderna, assistenterna och konfirmationsledarna åker till Krakow för att bland annat besöka koncentrationslägret Auschwitz är det för att omvandla sorgen över det som skedde under förintelsen till en konstruktiv förändringskraft. Kortfattat så handlar det om att observera, reflektera, agera och tradera. Gustav anser att människan har mycket att vinna på att fortsätta genom det mörka och vara del av en positiv förändring.

– Alla kan inte bli Martin Luther King, utan det viktiga är att alla försöker förbättra världen på sitt eget lilla sätt. Receptet för det är kärlek och gemenskap. Konfirmanderna ska känna att de kan välja den ljusa sidan och att det inte är något svårt. 

Hösten 2018 innebär nya konfirmander och planering inför en ny resa till Krakow. Förväntningarna är att det här året kommer ge ännu mer än det föregående.

– Jag är en person som aldrig är nöjd, så jag förändrar saker varje år, men det handlar om finjusteringar, säger Gustav Öhlander.