Du är här

En församling för hela familjen

Det nygifta paret Martin Dahl och Sonja Dahl Andersson tar emot i sin villa, trötta men glada efter helgens bröllopsfestligheter. De har bott i Landvetter sedan 2001, dit de flyttade med dottern Hanna, som då var två år. Idag går hon på gymnasiet och familjen har också utökats med två småsyskon.

Ungefär när det var dags för det yngsta barnet Axel att börja förskoleklass dök det upp ett utskick med posten om att det fanns plats på församlingens fritidshem Duvan. Föräldrarna hade hört talas om verksamheten genom att mellandottern Ebba hade klasskompisar som gick där efter skolan. Sonja berättar:   – Vi är supernöjda med Duvan! Nu har vi provat i ett år och barnen kan fortsätta så länge behovet finns. Blandade åldrar upp till tretton år är bra, de äldre barnen visar litet mer hänsyn. Det är lugnt och skönt på Duvan, samtidigt finns det en stor lekhall, där barnen kan få springa av sig.     

Bröllopet engagerade hela familjern

Vinterbröllopet i Härryda kyrka blev en angelägenhet för hela familjen. Det var också där äldsta dottern hade döpts som liten, Ebba och Axel är emellertid döpta i Landvetters kyrka. Martin berättar om beslutet att bli äkta makar: – Vi hade talat om giftermål i flera år och när vi skulle fira 20 år tillsammans slog vi till. Vid det laget var också Axel tillräckligt gammal för att kunna uppleva och minnas bröllopet. Det tyckte vi var viktigt, säger Martin och sneglar kärleksfullt mot Sonja, som har sonen i knät. Vigselförrättare i Härryda kyrka var Matilda Helg. – Vi valde Matilda för att hon konfirmerat Hanna och nu även är med hos de yngre barnen, säger Sonja.

Hanna fortsätter som konfirmandassistent

Efter konfirmationen har dottern Hanna valt att fortsätta som assistent och är nu inne på sitt andra år. Ungdomarna träffas i Landvetters prästgård, vilken blivit en sorts fritidsgård för tidigare konfirmander. Att prästgården fungerarar som samlingsplats är föräldrarna glada för. – Det tycker vi är jättebra! De träffas och spelar spel, bakar eller kollar på film. Många andra ungdomar hänger på bussterminalen i centrum, det finns inte så många alternativ i Landvetter.     

Tillsammans på familjegudstjänsterna

Martin, Sonja, Hanna, Ebba och Axel går oftast tillsammans på familjegudstjänsterna. Kyrkan är också en uppskattad plats att fira årets högtider på, även om alla familjemedlemmar inte orkade upp till julottan senast.

När intervjun görs är sportlovet inom räckhåll, men någon resa står inte på agendan, berättar Martin: – Eftersom vi har haft fullt upp med bröllopet har vi inte planerat något särskilt. Axel ska gå alla dagar på Duvan, men de gör roliga utflykter på loven för de barn som är på fritids. Det kan vara besök på brandstationen, ishallen, Universeum med mera. Det är viktigt att de flesta har ekonomisk möjlighet att vara med. Och det är värt att nämna att maten på Duvan är bra! Sonja instämmer: – Häromdagen hade Axel fått manna- grynsgröt och ibland får de fruktsallad. Han blir sur om man hämtar honom mitt i fredagsmyset!