Du är här

Gamla prylar får nytt liv i Landvetter församlingshem

Barnloppisen i Landvetter församlingshem har funnits i nio år och startades för att initiativtagarna ville göra nytta för så väl människor i Landvetter som för barn runtom i världen. 
Kollage av bilder från barnloppisen
"Det är många timmar och mycket kraft som ligger bakom den här helgen, men det känns jätteroligt och vi har så kul tillsammans", säger Paulina Möller.

– Vi kan inte göra allt, men vi kan göra lite tillsammans. Det är vårt motto, säger arrangören Paulina Möller, mitt i rusningen.

Från början höll loppisen till i Missionskyrkan, som snabbt blev för liten. Efter ett kort stopp i Landvetterskolans bamba är besöksadressen nu Landvetters församlingshem. Förutom att kyrkan är loppisens fysiska plats så har det uppstått ett gott samarbete. Enligt Paulina är en av fördelarna att loppisen får många att känna en öppenhet till kyrkan. 

– Har man varit här på loppis så är det inte så farligt att gå hit om man behöver hjälp sedan, säger hon.

Gunilla Gjöthlén, diakon i pastoratet, ser fler fördelar. Däribland att överskottet går till att ge fler barn julklappar i det årligt återkommande julklappsprojektet.

– Det är precis så här jag vill jobba. Jag vill få in alla. Dessutom är det så populärt att köpa begagnat i dag, säger hon.

Upplägget är en flerstegsraket som gör att varje vara kommer till nytta. Första tjing har invånarna i Landvetter. Sedan kommer de invånare som inte har råd att köpa något, men som diakon Gunilla Gjöthlén möter i sitt arbete. Efter att de har fått vad de behöver skänks resterna bland annat till barnhem och biståndsorganisationen PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete), som verkar i bland annat Indien och Afrika. 

– Det känns så bra, för vi vet att det kommer fram, säger Paulina Möller.

Två gånger om året möter hon tillsammans med medarrangörerna Tara, Jenny, Linda, Mia och Jeanette mellan 80 och 100 försäljare för att ta emot deras bidrag. De sorterar, viker och staplar. Efter det är Landvetters många köplada föräldrarna välkomna in. Kön till kassan är denna gång så lång att den kräver ett kösystem och Paulina Möller ropar glatt ut vem som är näst på tur. 

– Det gäller att ha en stark röst, säger hon och skrattar.

För Paulina är barnloppisen det hon gör utöver arbetet inom vården/barnomsorgen. Hennes engagemang är tydligt. Hon vet att det tar på hennes energiförråd, men för varje investerad timme får hon mycket tillbaka.

– Det är många timmar och mycket kraft som ligger bakom den här helgen, men det känns jätteroligt och vi har så kul tillsammans. Alla som får komma hit och göra fynd blir jätteglada.

Hon poängterar att det inte endast är den goda magkänslan som driver henne. Genom att engagera sig i loppisen lär hon även sina egna barn att det är viktigt att ge tillbaka. På så sätt är barnloppisen ett forum där barn, genom sina begagnade prylar, lär andra barn vad som är viktigt i livet.