Du är här

Meditationen flyttar in i kyrkan

Meditation har gått från att vara något för de få dedikerade till att bli något populärt och trendigt som många klämmer in i sin vardag. Nu flyttar meditationen in i kyrkan.
Meditation i kyrkan
– Det finns flera vetenskapligt bevisade fördelar med att meditera, såsom bättre koncentrations- och minnesförmåga, säger Margaretha Josefsson.

Margaretha Josefsson, varför tror du att meditation har blivit så trendigt?
– Det enkla svaret tror jag handlar om att fler och fler bejakar att människan är en helhet av kropp, själ och ande. Det är en viktig sanning som särskilt vi i Västvärlden lite grann har glömt bort, men som nu alltså kommer tillbaka. Vår förmåga att tänka är viktig, men allt i livet kan vi inte vare sig förstå eller uppleva endast med hjälp av vår tankeförmåga. Meditation är ett av flera sätt att bejaka andra sinnen än bara tanke och hjärna. Det ger också en möjlighet att få vila från kravet på att förstå och kontrollera tillvaron med hjälp av det vi tänker.

Varför använder ni er av meditation i kyrkan?
– Kristen djupmeditation och pilgrimsvandring är olika sätt att bli mer närvarande, dels i oss själva och dels i tillvarons djupaste grund - den som vi kallar för Gud. Det här är ingenting nytt, utan beprövade metoder ur kyrkans långa tradition som många kyrkor och församlingar nu börjar återupptäcka. Vi lever i en tid som präglas av mycket ord, bilder och intryck. Vi är nästan jämt uppkopplade och för många kan vårt inre bli som vår smartphone: med tusen fönster öppna hela tiden. På samma sätt som att vi måste stänga ner alla ”fönster” för att få mobilen att fungera bättre, är meditationen ett sätt att hjälpa oss att stänga ner våra inre ”fönster” och tankar. Genom meditation skapas närvaro i nuet, hos mig själv och hos Gud, som älskar oss och väntar på oss i tystnaden.

Vad kan det leda till att använda meditation i sin vardag?
– Det finns flera vetenskapligt bevisade fördelar med att meditera, såsom bättre koncentrations- och minnesförmåga. En del upplever att de får ett större lugn och kan sova bättre när de regelbundet mediterar. För oss kristna kan det ju såklart handla om dessa saker också, men inte bara. Vi mediterar också för att bli närvarande hos den Gud som själv är Närvaron med stort N. Likaså handlar kristen djupmeditation inte i första hand om perfekt teknik – utan om längtan. Längtan efter ett helare liv, längtan efter kärleken som kommer från Gud. 

Välkommen att delta i våra avslappnande aktiviteter:

Stilla Söndag: Start 10/2, varannan söndag från kl 15.30 i Härryda kyrka.
Mmm... Musik, massage och meditation: 3/2 & 7/4 kl 16.00 i Gröenkapellet.