Du är här

Mmm, så härligt

I söndags var det dags för den första aktiviteten av ett nytt koncept som pastoratet kallar för MMM. De tre m:en står för musik, massage och meditation och syftar till att ge besökarna en skön stund med avslappning i både hjärta, hjärna och kropp. 
Människor och deltagare
Under aktiviteten får deltagarna vara med och tre "m" - musik, massage och meditation.

Idén föddes av diakon Gunilla Gjöthlén och kantor Annamaria Gillholm i vintras, men det skulle ta månader av planering innan idén hade utvecklats till den aktivitet som nu finns tillgänglig att avnjutas.

– I MMM händer det inte så mycket, utan det ska vara en stund där musiken får beröra och tankarna får flyga fritt. Samtidigt får du njuta av den fantastiska utsikten. Du kan välja att bara sitta och njuta och om du behöver har du möjlighet att ägna något en extra tanke, säger Annamaria Gillholm.

Hon hoppas även att aktiviteten ska bidra till att nya målgrupper vill besöka kyrkan.

– Det kan vara vem som helst egentligen. Söndagarna har annars en högre medelålder. Människan behöver ro och stillhet och vi hoppas att folk går här ifrån med en bra känsla.

Klockan slår fyra och de deltagare som har hittat hit redan första tillfället aktiviteten äger rum tar plats på de uppradade stolarna i Gröenkapellet. Utsikten är en av faktorerna som lockar och bidrar till den meditativa känslan. Denna varma dag i oktober kan man nästan tro att hösten aldrig hände, utan att årstiderna hoppade över rusket och gick rakt in i nästkommande vår.

Deltagarna får höra att de ska föreställa sig en låga. Ljuset vandrar genom Gunilla Gjöthléns ord och deltagarnas egna föreställningar till olika delar av kroppen. Denna avslappningsmetod används i många olika meditativa discipliner. Man tänker på en kroppsdel för att uppmana till avspänning just där. Sedan går man vidare till nästa del, och nästa. Till slut har kroppen uppnått en medveten avslappning.

Musiken varierar genom Annamarias pianospel mellan klassiska stycken och mer moderna inslag. Massörerna går runt och berör de deltagare som har gett sitt medgivande till att masseras och utanför dansar de små, guppande vågorna, trots att luften är näst intill stilla.

En av deltagarna är Annika Bruce. Hon berättar om upplevelsen av välbefinnande, som hon hoppas kunna ta del av mer regelbundet. Hon tror att hon hade deltagit även om det endast var musik och meditation på schemat, men lockades extra av massagen som erbjöds.

– Det är en välbehövlig paus och en må-bra-aktivitet som är ganska kravlös. Jag upplevde att vi alla kom hit för att vi längtade efter det här. Att sitta i Gröenkapellet med dess utsikt bidrar till en vacker miljö. Musiken är också väldigt väl vald. Orgel hade kunnat bli för pampigt, så i det här sammanhanget passar piano ännu bättre. Jag känner tacksamhet över att jag kom iväg på det här, säger hon.