Du är här

Prästgården får ny skrud

Inför nästa år finns visioner om att bygga om den anrika prästgården. Här lämnas stor plats åt det progressiva, utan att gömma eller glömma det traditionella.
Bild på en stor vit byggnad i solsken.
– Vi vill ha en gör-det-själv-känsla med engagemang, där folk får vara med och tycka och tänka. Vi vill ge kyrkan en energi-boost, helt enkelt, säger Peter Bratthammar.

– Det får inte bli för fint. Kyrkan är inte sådan, det ska vara hållbart och slitstarkt, säger kyrkoherde Peter Bratthammar om de nya planerna.

Prästgården har en lång historia och många fötter har gått i den knarrande trappan. Här har det hållits syjuntor och kyrkorådsmöten. Men byggnaden har också, som namnet antyder, varit prästens hem. Att bo här har dock aldrig varit aktuellt för Peter. Han bestämde sig tidigt för att låta en anställd förverkliga sin idé om ett ungdomshus, och de förtroendevalda höll med.
– De fick ett 400 kvadratmeter stort hus att arbeta med, och det gjorde de på ett underbart sätt. Det finns ingenting så ledsamt som ett hus där ingen bor. Det ska springas i trapporna, säger kyrkoherden.

Om och när huset byggs om är det viktigt att människor fortsätter använda Prästgården som ett andra vardagsrum.
– Här ska man kunna ha roligt tillsammans och även ha nära till naturen. Det ska vara en helhetskänsla, säger Peter.

För att uppnå detta ser han en tydlig nyckel: medverkan från bygden. Peter uppmuntrar att pastoratets medlemmar är med och tycker till och ger förslag. På så sätt kan nya prästgården bli en plats för just dem.
– Vi vill ha en gör-det-själv-känsla med engagemang, där folk får vara med och tycka och tänka. Vi vill ge kyrkan en energi-boost, helt enkelt.

Detaljerna är fortfarande i skapandestadiet, men ett önskemål är att byggnaden ska bli större. En arkitektbyrå har fått uppdraget att titta på en eventuell om- eller tillbyggnad och  byggstart kan förhoppningsvis ske nästa år. Snart kommer första skisserna vara färdiga. Peter har stora förväntningar på en förvandling.
– Jag hoppas att vi kan undvika plaster och använda naturmaterial. Det ska kännas välkomnande, ungt, progressivt och framåt. Här är ungdomarna med som en naturlig del. Festen är också viktig att markera i byggnaden, oavsett om det är minnesstund efter begravning eller dopfest. 

 

FAKTA: Prästgården

2011 fick ungdomsverksamheten i pastoratet klartecken för att bedriva verksamhet i prästgården. Ungdomsteamet, då bestående av Gustav Öhlander och Andreas Rångeby, startade en omstrukturering av både lokaler och verksamhet som idag är en väl etablerad mötesplats för främst ungdomar.