Du är här

”Vigsel on the go” på Landvetter flygplats

Att gifta sig kan man göra på många olika sätt. Ett av dem är ’vigsel on the go’ - att gifta sig på flygplatsen. Livslust fick vara med när Emma Karlbom och Rikard Skerget äntligen fick varandra.

Fredag klockan 11.00. Informationsdesken på Landvetter flygplats. En kvinna i mörkt lockigt hår väntar på någonting. Ett flyg, som alla andra, förutsätter jag och förflyttar mig några meter därifrån. Jag vet inte varför just hon – av alla som befinner sig i vänthallen i dag – fångar min uppmärksamhet. Det ska senare visa sig att hon väntade på en större resa än de andra resenärerna. 

Mot VIP-avdelningen

Det är lätt att känna igen flygplatspräst Mats Linde när han kommer gående över golvet i terminalen på Landvetter flygplats. Den vita prästkragen syns nästan lika tydligt som en ficklampa i den myllrande omgivningen. Landvetter har varit en del av hans arbete sedan år 2001, då han anställdes på deltid för att vara just flygplatspräst.
– Vi ska ut här och gå en bit bort, förklarar han och lotsar vägen mot vip-avdelningen. Där ska han göra sig i ordning för dagens minst sagt heliga arbetsuppgift.

Så kommer de in. Emma Karlbom och Rikard Skerget. Rummet, som vanligtvis ger förutsättningar för en lugn stund innan flygresan för kungafamilj och ministrar, blir nu ett kapell. Och släkt och vip-ansvariga blir till församling.
– Vi ville gifta oss på ett annorlunda sätt och jag fyller 40 i morgon. Då tänkte vi att det var lägligt att gifta oss samtidigt. Säger Emma.

En hemlighet tills idag

Bröllopet var tidigare en hemlighet, som avslöjades för den samlade familjen under frukosten. Innan dess var det bara parets två barn som visste något. 
– Familjen blev överväldigad och chockad. Det var ingen som hade förväntat sig att det skulle ske. Eftersom jag fyller år så kunde vi kamouflera det hela ganska bra med att det var en ”födelsedagsfrukost”.

Emma och Rikard har varit ett par i över 20 år och har alltid vetat att de vill gifta sig. Men det är först i dag som allt faller på plats.
– Tankarna har alltid funnits där, men vi har barn och det har hänt mycket i livet. Allt annat har gått före ett giftermål, både när det kommer till ekonomi och tid. Nu gjorde vi slag i saken och äntligen blir det av, säger Emma.

Intimitet och enkelhet

Ledorden för vigseln har varit intimitet och enkelhet. Det är kanske inte dessa ord de flesta av oss tänker på när vi reflekterar kring känslan på en flygplats, men trots den stressade atmosfären en bit bort så är vigsellokalen ett rum av lugn och stillhet. 
– Ingen som har ångrat sig? frågar Mats och skrattar innan bröllopet startar.

Tack, hjälp och förlåt

Han pratar om tre viktiga ord för en bestående kärlek. Tack, hjälp och förlåt. Att känna tacksamhet för varandra. Att få hjälp när det är tungt. Att säga förlåt för det som blev fel. 
– Tidigare har ni satsat 99,9 procent – men det räcker inte riktigt. Nu har ni satsat 100 procent. Det är ett stort steg att säga ”nu kör vi”, och jag vill att ni ska tänka tillbaka på den här dagen och vad ni lovat till varandra.

När det är dags att säga ja till den andra skojar Rikard om att han inte hörde Emmas svar. Församlingen och tillika släktingarna brister ut i skratt i den annars så vackert allvarliga stunden.

Mats fortsätter när skrattet har lagt sig:
– Jag har dragit tillbaka mitt erbjudande om att följa med till Grekland som udda bagage och önskar att ni får en fantastisk vecka. Att ni får ha med er era goa ungdomar och har chans att njuta av livet och varandra är inte alla förunnat. Jag önskar er nu det finaste jag får ge som präst, och det är Guds välsignelse.

En 40-årspresent man aldrig glömmer

Nu ska de ut i livet och fortsätta med det som de redan tidigare bevisat att de är bra på - att älska varandra. Men nu som äkta makar.
– Det betyder mycket för mig att jag kan säga att det här är min fru. Det här är pricken över i, säger Rikard. Och Emma kommer aldrig glömma sin 40-års-present.
– Det kommer att vara ett minne för livet att vi åkte på en 40-års-resa och gifte oss samtidigt, säger hon.

Välsignad av kollegorna

Klockan 14.40 lyfter planet till Parga i Grekland, men innan dess ska familjen få en chans att landa i vad som nyss skett. För prästen Mats är det dags att lämna flygplatsen, men bara för en liten stund. I parkeringsautomatens display har kollegorna på Parkeringsservice lämnat en hälsning. ”Gud välsigne dig!”, önskar de honom på väg ut i världen.