Du är här

Bibelarkeologiska fynd

Här listar vi några av de mer spännande bibelarkeologisk fynden som gjorts. Länkarna leder till olika hemsidor där du kan lära dig mer om världens mest spännande arkeologi! Trevlig läsning!

Tips: Wikiwand gör Wikipedia till en roligare upplevelse

För dig som gillar att hämta kunskap på Wikipedia kan vi varmt rekommendera tilläggsprogrammet "Wikiwand". Detta lilla program snyggar till Wikipedia och gör läsupplevelsen oerhört mycket mer angenäm.

Du hittar till Wikiwand på följande länk:

https://www.wikiwand.com/

Den stora listan med bibelarkeologiska fynd

Wikipedia har haft den goda idén att samla massor av spännande bibelarkeologiska fynd i en mycket lättillgänglig lista. Massor av spännande läsning för dig som gillar att känna historiens vingslag.

Läs mer ›››

Templet i Jerusalem

En mycket intressant svenskspråkig artikel på Wikipedia om Templet i Jerusalem.

https://www.wikiwand.com/sv/Jerusalems_tempel

Dödahavsrullarna

Ett av den moderna arkeologins absolut mest spektakulära fynd någonsin. Dödahavsrullarna visade sig bland annat innehålla de äldsta genuina bibelhandskrifter som vi har tillgång till.

Läs mer på svenska (kortfattat) ›››

Läs mer på engelska (mer omfattande)›››

En välskriven uppsats på svenska (PDF-fil) ›››

Qumranseminariet vid Uppsala Universitet ›››

Årets julklapp - ett faksimiltryck av Dödahavsrullarna...? Mycket fina bilder här ›››

Dokumentärfilmer om Bibeln

Den internetbaserade TV-Kanalen NOVA har lagt upp ett stort antal spännande dokumentärer om bibeln och bibliska personer på följande länk:

http://www.pbs.org/wgbh/nova/ancient/bibles-buried-secrets.html

Jerusalem - förr och nu

En hemsida där du på ett interaktivt sätt kan jämföra Jerusalem på Kung Davids tid och dagens moderna stad. (Sidan tar en stund att ladda, men är faktiskt väl värd att vänta på. Glöm inte att dra i skjutreglaget).

Läs mer ›››

En av världens äldsta biblar

Codex Sinaiticus hittades i mitten av 1800-talet i S:ta Katarinaklostret vid foten av berget Sinai. Detta är världens äldsta bibel som innehåller hela nya testamentet och andra hälften av gamla testamentet.

Codex sinaiticus egen hemsida - inscannade sidor, massor av fakta på engelska ›››

Wikipedias artikel på svenska om Codex Sinaiticus ›››

Siloamtunneln

En vattenkanal under Jerusalem som står omnämnd på flera ställen i gamla testamentet.

Läs mer ›››

Förbundsarken

Ingen har ju förvisso hittat Arken sedan den försvann, inte ens Indiana Jones, så något arkeologisk fynd kan vi inte tala om här. Men det är ändå väldigt spännande att läsa om dess öden och äventyr och inte minst alla teorier om vad som hände med den.

Läs mer ›››

Den äldsta avbildningen av Jesus Kristus

I de urgamla katakomberna under Rom har arkeloger funnit en mycket gammal målning som föreställer Jesus. Målningen är från år 375 och vid denna tid var kristusavbildningar synnerligen ovanliga.

Läs mer ›››

De äldsta avbildningarna av Petrus och Paulus

Under en modern kontorsbyggnad i Roms gamla katakomber har arkeologerna upptäckt de tidigaste kända avbildningarna av apostlarna Petrus och Paulus. Texten är på engelska, men mycket läsvärd...

Läs mer ›››